Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016

οκτώβριος 2016 _ 12 χάικου από 5 χώρες


Jane Reichhold
(Η.Π.Α., γενν. 1937)

μοτίβα
τα λόγια σου ανοίγουν
την ίριδα

– μτφρ.: Ηλίας Ψυρούκης


Janice Fixter
(Ηνωμένο Βασίλειο, πέθ. 2012)

έπιασε μπόρα
δεν φορούσα τίποτε αδιάβροχο
εκτός από μάσκαρα

– μτφρ.: Αλεξάνδρα Μαραγκοπούλου


Jack Kerouac
(Η.Π.Α., 1922-1969)

Η γεύση
της βροχής
– Γιατί να γονατίσεις;

– μτφρ.: Κώστας Ταπεινός


Michael Dylan Welsh
(Ηνωμένο Βασίλειο, γενν. 1962)
       
βρέχει πεφτάστερα
κύμα απαλό
μουσκεύει τα σανδάλια μας

– μτφρ.: Αλεξάνδρα Μαραγκοπούλου


Richard Wright
(Η.Π.Α., 1908-1960)

Bροχή όση χρειάζεται
να φέρει μυρωδιά του μεταξιού
απ’ τις ομπρέλες.

– μτφρ.: Μαριλού Χρυσοχοΐδου


René Maublanc
(Γαλλία, 1891-1960)

Τα στάρια σκορπισμένα…
Χάλασε η μπόρα τη σοδειά
Το ίδιο και στην καρδιά μου…

– μτφρ.: Γιώργος Γιαννόπουλος


Allen Ginsberg
(Η.Π.Α., 1926-1997)

Δεν ήξερα τα ονόματα
των λουλουδιών – τώρα
πάει ο κήπος μου.

– μτφρ.: Μαριλού Χρυσοχοΐδου


Jack Kerouac
(Η.Π.Α., 1922-1969)

Ένα λουλούδι
στον γκρεμό
Νεύει προς το φαράγγι

– μτφρ.: Κώστας Ταπεινός


Mario Chini
(Ιταλία, 1876-1959)
Αρκούν τρεις γρύλοι
για να κάνουν μεγάλη μια νύχτα
κατακαλόκαιρου

– μτφρ.: Ελένη Μοσχοβάκη


Lisa Carducci
(Καναδάς, γ. 1943)

καθώς κοιμάσαι
παίζω με τα σύννεφα
κι εσύ δεν το ξέρεις

– μτφρ.: Μιχάλης Γραμματάς


Richard Wright
(Η.Π.Α., 1908-1960)

Ένα τσίρκο στις όχθες της λίμνης:
Ελέφας σαλπίζει
Στο μπλε νερό κύματα.

– μτφρ.: Ηλίας Ψυρούκης


Edoardo Sanguineti
(Ιταλία, 1930-2010)                                                            

Εξήντα φεγγάρια
τα πέταλα ενός χάικου
μέσα στο στόμα σου

– μτφρ.: Ελένη Μοσχοβάκη


Σημ.: Τα χάικου αυτά, τα μετέφρασαν μέλη της Ομάδας Γραφής Ποίησης του Βρετανικού Συμβουλίου, την περίοδο 2015-16.


*


Γιώργος Γιαννόπουλος. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και διαμένει στην Αθήνα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης, στη Γεωπονική Σχολή, και κατόπιν εργάστηκε ως Γεωπόνος-Οικονομολόγος στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.

Allen Ginsberg. Αμερικανός ποιητής, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της λογοτεχνικής γενιάς των Μπητ, γνωστός κυρίως για τα ποιήματά του Ουρλιαχτό και Καντίς. Το 1993 εχρίσθη Ιππότης των Τεχνών και Γραμμάτων από το γαλλικό κράτος.

Michael Dylan Welsh. Γεννήθηκε στη Μ. Βρετανία. Διευθυντής κι εκδότης του “Press Here” –εξειδικευμένου περιοδικού για το χάικου– και αντιπρόεδρος, από το 2009 έως το 2013, της Haiku Society of America. Κάθε χρόνο οργανώνει στις ΗΠΑ εκδηλώσεις με θέμα τα το χάικου.

Μιχάλης Γραμματάς. Γεννήθηκε, σπούδασε (Βιολογία στο Πανεπιστήμιο), ζει (σχεδόν αδιάλειπτα) και εργάζεται (ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης) στην Αθήνα. Ασχολείται, εδώ και 28 χρόνια, με το γράψιμο σύντομων πεζών και ποιημάτων. Η μοναδική του δημοσίευση αφορούσε το ταξίδι του σε μια χώρα που δεν είναι πια υπαρκτή: την ΕΣΣΔ.

Lisa Carducci. Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Γαλλόφωνη ιταλικής καταγωγής, γράφει στα γαλλικά –κυρίως–, ιταλικά, αγγλικά, κινεζικά. Ποιήτρια, μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος, μεταφράστρια και –ιδίως– διακεκριμένη σινολόγος. Από το 1991, ζει μόνιμα στην Κίνα. Έχει λάβει πάνω από 70 λογοτεχνικά βραβεία, ενώ ένα βιβλίο της για την Κίνα έχει μεταφραστεί σε 7 τουλάχιστον γλώσσες.

Jack Kerouac. Αμερικανός λογοτέχνης, ένας από τους κύριους εκπροσώπους της γενιάς των Μπήτ (Beat Generation).

Mario Chini. Πεζογράφος, ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής. Η συλλογή του με χάικου Attimi (Στιγμές) δημοσιεύτηκε το 1961, μετά τον θάνατό του.

Αλεξάνδρα Μαραγκοπούλου. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και στο “The Books Journal”. Το 2015-16, παρακολούθησε μαθήματα στις Ομάδες Συγγραφής Ποίησης στο Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα.

Ελένη Μοσχοβάκη. Αγαπά την ποίηση (και όχι μόνο). Είναι μέλος της ποιητικής ομάδας στο "Τσακμάκι".

René Maublanc. Γεννήθηκε στη Νάντη και πέθανε στο Παρίσι. Υπήρξε καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Lycée Henri IV στο Παρίσι, πολιτικός ακτιβιστής, πεζογράφος και ποιητής.

Jane Reichhold. Έχει σπουδάσει Τέχνες και Δημοσιογραφία και αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής της στη συγγραφή και την μετάφραση χάικου. Είναι επίσης αρθρογράφος και γλύπτρια. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες.

Richard Wright. Αμερικανός συγγραφέας, ασχολήθηκε κυρίως με φυλετικά θέματα, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν την δυσχερή θέση των Αφροαμερικανών στο τέλος του 19ου αιώνα. Το πιο γνωστό έργο του είναι το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα Black Boy. Η κριτική θεωρεί ότι το έργο του επηρέασε θετικά την αλλαγή των φυλετικών απόψεων στις ΗΠΑ.

Edoardo Sanguineti. Ποιητής και πεζογράφος, μέλος του ιταλικού λογοτεχνικού κινήματος “Gruppo 63”. Για τον Sanguineti "η ποίηση δεν είναι ένα νεκρό πράγμα, αλλά ζει κρυφή ζωή".

Κώστας Ταπεινός. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές. Δημοσιεύει τακτικά κριτική βιβλίου σε λογοτεχνικά περιοδικά.

Janice Fixter. Βρετανή ποιήτρια και δοκιμιογράφος, μέλος του “Maida Vale Poet Group”. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί από το 1994 και μεταδοθεί από βρετανικές ραδιοφωνικές εκπομπές.

Μαριλού Χρυσοχοΐδου. Στην Αγγλία, σπούδασε Δημιουργική Γραφή (Παν/μιο του Greenwich) και έλαβε Μεταπτυχιακό στην Ποίηση (Παν/μιο του Manchester). Δημοσιογραφικά της κείμενα έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ενώ ποιήματά της έχουν εκδοθεί σε ομαδικές συλλογές σε Ελλάδα και Αγγλία.

Ηλίας Ψυρούκης. Γεννήθηκε στην Αθήνα.Είναι φοιτητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ασχολείται με την ποίηση από το 2005. Έχει γράψει σενάρια για θέατρο. Κατά καιρούς δημοσιεύει σε εφημερίδες και περιοδικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου