Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

ιούνιος 2016 _ δημήτρης λεοντζάκος + ιουλιανός από υπάρχων [μτφρ.: αντώνης ψάλτης]

Δημήτρης Λεοντζάκος
ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ 
Τίποτα  ευγενικό  δεν έχει  η  γη. Ο ουρανός αυτών των γιγάντιων, μαύρων, ανάποδων πουλιών.
Αρπακτικότερο το μελάνι τους όλο και κατεβαίνει. Βαθαίνει ανεξίτηλα στο επίπεδο σώμα μας. Αναίτια όντα αναπνέουμε σχεδόν τα πάντα. Εμείς τα ψάρια ενός διάφανου κόσμου. Ενός ριζόχαρτου οι άπειροι, απρόσιτοι πόροι.
Τα δάκρυά μας είναι το σώμα μιας άγνωστης γλώσσας. Βουβής,  επιθετικής,  λευκής  και  αφιλόξενης.
Μόνο μια φωνή από χώμα, μακρινή, που αναγνωρίζουμε ως φιλική, μας συντροφεύει. Στα σκοτεινά όνειρα  των τυφλών λαβυρίνθων, που ονομάζουμε μάτια. Μας μιλά. Μιλά και δεν μπορούμε να εντοπίσουμε στον χώρο.
Το όνομά της κλαίει γοερά. Σαν εφιάλτης και σαν τον ήχο δύο τεράστιων,  πάλλευκων φτερών την νύχτα.
~

ΠΟΛΩΝΙΑ
Πολωνία είναι ο πόνος. Χώρα φανταστικών, υψηλών καταγωγών. Ευγενών. Αν και το υψηλό δεν έχει τίποτα το ευγενικό. Πολωνία είναι ο πόνος. Χώρα απ’ όπου κατάγεται το υψηλό, ένα μικρό αλλά κρίσιμο κομμάτι από το σώμα του, ένα ακριβές κομμάτι απ’ το σώμα της τρέλας επίσης. Δεν ξέρω βεβαίως εάν είναι απ’ το πόδι της. Δεν διατείνομαι αυτό. Ο Nietzsche, που είχε επίσης −κάπως καθυστερημένα είναι η αλήθεια−  δηλωθεί  Πολωνός, το σούρουπο που αποφάσισε να βυθιστεί στην άνοια, στην τρέλα, φίλησε ένα περαστικό άλογο στο κεφάλι. Δεν το βρίσκω καθόλου παράλογο. Εγώ αυτό το λέω Άγγελο. Ο Άγγελος αυτού του κόσμου είναι από πόνο. Ο Άγγελος της Ιστορίας είναι Πολωνός. Ο Klee τον ζωγράφισε. Ο Benjamin έγραψε για αυτόν.   

*

Ιουλιανός από Υπάρχων [από την Παλατινή Ανθολογία]

[Στέφος πλέκων ποθ΄ εὗρον...]

Κάποτε καθώς έπλεκα στεφάνι
στα ρόδα μέσα ο έρωτας εφάνη.

Ευθύς απ’ τα φτερά του τον γραπώνω
μέσα στο κρασί μου και τον λιώνω.

Πίνω απ’ την κούπα μια γουλιά
κι έκτοτε μου γαργαλά τα σωθικά.

– μετάφραση: Αντώνης Ψάλτης

***

Δημήτρης Λεοντζάκος. Γεννήθηκε το στην Καβάλα. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Βιβλία του με ποίηση: Κόμικ (2001), Η Κίρκη ξαφνικά (2004], Κινέζικα (2010), Tα σκυλιά του Ακταίωνα (2014), Τίγρεις σε ενυδρείο (2016), Tο μάτι και η Νύχτα (υπό έκδοση). Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αντώνης Ψάλτης. Γεννήθηκε το 1977. Κατάγεται απ' την Κρανιά Ολύμπου. Εργάζεται και κατοικοεδρεύει στην Λάρισα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου